Gratis CRM-software

Wil je je relatiebeheer verbeteren, maar heb je weinig budget voor relatiesoftware? Dan is gratis CRM-software misschien iets voor jou. Er zijn verschillende manieren waarop je voor geen of weinig geld gebruik kunt maken van CRM-functionaliteiten.

Het klantenbestand is een van de belangrijkste onderdelen van ieder bedrijf. Om klantdata goed te documenteren, gebruiken steeds meer mensen CRM-software. Naast de pakketten waarvoor maandelijks een vergoeding moet worden betaald, kun je ook kiezen voor gratis CRM-software.

Gratis CRM-software

Drie softwarepakketten die je (deels) gratis kunt gebruiken:

Hbuspot CRMHubSpot CRM
Met het CRM van HubSpot kun je gratis klantgesprekken automatisch bijhouden. Of je nu je gesprekken per e-mail, telefoon of social media hebt gehouden. Heeft koppelingen met Gmail en Outlook.
Meer informatie.

Raynet CRMRAYNET CRM
Organiseer je klantdata, -contacten en -activiteiten gratis met Raynet. Inclusief mobiele app. De gratis versie is beschikbaar voor twee gebruikers en maximaal 150 contacten.
Meer informatie.

Capsule CRMCapsule CRM
Organiseer klantgegevens gratis voor twee gebruikers en met maximaal 250 contacten. Inclusief kalender en inzicht in de voortgang van verkooptrajecten.
Meer informatie.

Mogelijkheden gratis CRM-software

Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van gratis CRM-software. Om te beginnen zijn er CRM-aanbieders die een deel van hun software gratis aanbieden. Dit principe wordt ook wel freemium genoemd. De beperkingen die de gratis variant heeft, kunnen op meerdere vlakken liggen. Bijvoorbeeld in het aantal gebruikers, het gebrek aan integratiemogelijkheden of een maximum aan het aantal contacten dat je kunt opslaan. Wil je uitbreiden, dan kan dit tegen betaling.

Toch betalen voor CRM-software? Teamleader biedt klantenbeheer, projectmanagement en facturatie. 11.000 bedrijven gingen je voor.

Daarnaast is er open source CRM-software. Dit houdt in dat je de broncode van de software gratis mag gebruiken (zonder beperkingen). Het addertje onder het gras is hier dat je een expert nodig hebt om het systeem te installeren en aan te passen naar je eigen behoeften. Is er iemand binnen het bedrijf die de code zelf kan aanpassen en onderhouden, dan is de CRM-software inderdaad gratis. Moet je deze werkzaamheden uitbesteden, dan hangt hier wel een (behoorlijk) prijskaartje aan.

CRM via Excel of Outlook

gratis crm-softwareEen andere mogelijkheid om zonder (extra) kosten gebruik te maken van CRM-functionaliteiten is door je klantgegevens bij te houden via Excel of Outlook. Zo heeft Excel een aantal standaardsjablonen die je kunt gebruiken om belangrijke klantinformatie vast te leggen. Heb je de behoefte aan uitgebreidere CRM-functionaliteiten, dan kun je altijd nog tegen betaling een CRM-sjabloon aanschaffen bij een gespecialiseerde partij.

Ook in de contactpersonen van Outlook kun je klantgegevens vastleggen. Naast contactgegevens zoals naam, telefoonnummer en adres kun je de gespreksverslagen noteren. Verder is het mogelijk om e-mails en afspraken te koppelen aan een contactpersoon. Ook hierbij geldt dat de basisfunctionaliteiten prima vervuld kunnen worden. Wil je echter meer uit je klantgegevens halen, dan kom je al snel uit op een betaald CRM-pakket.

Dankzij goede sjablonen kun je ook van Excel of Outlook gratis CRM-software maken.