Gratis CRM-software

Wil je je relatiebeheer verbeteren, maar heb je weinig budget voor relatiesoftware? Dan is gratis crm-software misschien iets voor jou. Er zijn verschillende manieren waarop je voor geen of weinig geld gebruik kunt maken van CRM-functionaliteiten.

Het klantenbestand is een van de belangrijkste onderdelen van ieder bedrijf. Om klantdata goed te documenteren, gebruiken steeds meer mensen crm-software. Naast de pakketten waarvoor je maandelijks abonnementskosten moet betalen, kun je ook kiezen voor gratis crm-software.

Gratis crm-software

Drie softwarepakketten die je (deels) gratis kunt gebruiken:

Met het gratis crm-systeem van HubSpot kun je klantgesprekken automatisch bijhouden en beheren. Werkt zowel voor gesprekken per e-mail, telefoon als social media hebt gehouden. De gratis oplossing is al inclusief koppelingen met Gmail en Outlook.

Uitgebreid suite van zakelijke software die crm, e-mail, projectbeheer, facturatie en meer integreert. Deze gratis tool ondersteunt maximaal 3 gebruikers en biedt het organiseren van contactpersonen, verkoopactiviteiten, notities toevoegen, taken maken, leads kwalificeren en deals bijhouden.

Organiseer klantgegevens gratis voor twee gebruikers en met maximaal 250 contacten. Inclusief kalender en inzicht in de voortgang van verkooptrajecten.

Mogelijkheden gratis crm-software

Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van gratis crm-software. Zo zijn er crm-aanbieders die een deel van hun software gratis aanbieden. De beperkingen die de gratis variant heeft, kunnen op meerdere vlakken liggen. Bijvoorbeeld in het aantal gebruikers, het gebrek aan integratie-mogelijkheden of een maximum aan het aantal contacten dat je kunt opslaan. Uitbreiden kost dan geld.

Daarnaast is er open source crm-software. Dit houdt in dat je de broncode van de software gratis mag gebruiken (zonder beperkingen). Het addertje onder het gras is hier dat je een expert nodig hebt om het systeem te installeren en aan te passen naar je eigen wensen.

Is er iemand binnen het bedrijf die de code zelf kan aanpassen en onderhouden, dan is de crm-software inderdaad gratis. Moet je deze werkzaamheden uitbesteden, dan hangt hier wel een (behoorlijk) prijskaartje aan.

Zoek je CRM-software? Met het Gripp CRM heb je al je contacten bij de hand; klanten, leveranciers, leads. Probeer de software 14 dagen uit, geheel vrijblijvend en zonder beperkingen.

Crm via Excel of Outlook

beste gratis crm-software oplossingen voor bedrijvenEen andere mogelijkheid om zonder (extra) kosten gebruik te maken van crm-functionaliteiten is door je klantgegevens bij te houden via Excel of Outlook. Zo heeft Excel een aantal standaardsjablonen die je kunt gebruiken om belangrijke klantinformatie vast te leggen.

Wil je uitgebreidere crm-functionaliteiten, dan kun je altijd nog tegen betaling een crm-sjabloon kopen. Ook in de contactpersonen van Outlook kun je klantgegevens vastleggen. Naast contactgegevens zoals naam, telefoonnummer en adres kun je de gespreksverslagen noteren.

Verder is het mogelijk om e-mails en afspraken te koppelen aan een contactpersoon. Ook hierbij geldt dat de basisfunctionaliteiten er wel in mogelijk zijn, maar als je meer uit je klantgegevens wilt halen, dan kom je al snel uit op een betaald crm-pakket.

Dankzij goede sjablonen kun je ook van Excel of Outlook gratis crm-software maken.